Sınavlarda başarılı olmak, öğrencinin olduğu kadar anne babaların da isteğidir. Ancak bu dönemin dengeli ve sağlıklı bir iletişim ile aşılması için anne babalara bazı görevler düşmektedir. Çocuğunuzun başarısını artırmak ve bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlamak için size gerekli olabilecek bazı önerileri Profesyonel Yaşam Koçu ve Eğitim Koçu Kurucumuz Cemil Çınar bizlerle paylaştı.

Sınav dönemlerinde anne babalar da en az çocuklar kadar kaygılı olurlar ve bu kaygıyı çocuklarına yansıtırlar. Anne babaların çocuklarına karşı gösterdikleri yüksek beklenti ve sınavı bir araçtan çok amaç olarak görmeleri çocuklarda sınav kaygısının oluşmasına bir sebeptir. Bu nedenle anne ve babaların ilk olarak kendi kaygılarını azaltmaya çalışması gerekmektedir. Çocuğunuzun kaygısında ki artış sadece ona baskı yapmak veya olumsuz sözler söylemekle artmamaktadır. Kuracağınız olumsuz cümleler, beden diliniz, yüz ifadeniz ve ses tonunuzla da çocuğunuza verdiğiniz mesajlar olumsuz algılanabilmektedir. Söyledikleriniz ile beden diliniz örtüşmüyorsa, çocuğunuz daha çok beden dilinize dikkat edecektir. ‘’Başarılı ve mutlu olmanı istiyorum’’ derken ‘‘Başarılı ol ki rezil olmayalım’’ mesajı veriyorsanız çocuğunuza destek olamazsınız. Özellikle sınav dönemlerinde anne ve babalara düşen görevlerden bahsetmek gerekirse;

  • Çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmayın. 
  • Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişelerinizin çocuğunuza yansıdığını unutmayın.
  • Beden dili ve ses tonu ile verdiğiniz mesajlara dikkat edin.
  • Negatif motivasyondan uzak durun ve çocuğunuzun motivasyonunu yüksek tutacak şekilde davranın.
  • Gereğinden fazla fedakarlıktan kaçının ve bunları sürekli çocuğuna hatırlatmayın.
  • Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın.
  • Bu zor dönemde çocuklarınıza anlayışlı ve destekleyici davranın.
  • Çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın.

Sonuç olarak; sizler anne ve baba olarak sınav dönemlerinde çocuklarınıza destek olmalısınız. Bu desteği sağlayabilmek için onu gerçekten anladığınızı hissettirmeli ve onun yanında olduğunuzu göstermelisiniz.

Cemil ÇINAR – Profesyonel Yaşam ve Eğitim Koçu, İnnova Eğitim Kurucusu


Hikaye Anlatıcılığı: Farklı Düşün Farklı Anlat

Hikâye anlatıcılığı ve hikâyeleştirme… Son zamanlarda bu kavramları oldukça fazla duyar olduk değil mi? Bu kavramlar artık giderek popülerleşiyor, sıklıkla kullanılıyorlar. Uzun zamandır ortalıklarda görünmeyen hikâye anlatıcıları yeniden kapımızı çalmaya başladı. Ve hatta artık evlere değil sahnelere de konuk oluyorlar. Fakat hikâye anlatıcılığı sadece sahne sanatı olarak değil iş dünyasında da çok değerli bir beceri olarak görülüyor.

Çok büyük şirketler hikâye anlatıcılığı ve hikâyeleştirmenin gücünden yararlanmak istiyor. Microsoft, IBM, Nike gibi dev şirketlerde “Chief Storytelling Officer” veya “Chief Storyteller” gibi pozisyonlar mevcut. Yani “Baş Hikâye Anlatıcısı.”

Hikâye Anlatıcılığı günümüzde yeni anlamlar kazanıyor. Artık hikâye anlatıcılığı dendiğinde sadece anlatıcılık sanatını değil, iş dünyasında aranan bir yetkinliği anlamamız gerekiyor. Bu kitapta hikâye anlatmanın tekniklerini öğrenirken dünyanın en iyi TEDx konuşmacılarının analizlerini de göreceksiniz. İş dünyasında ya da sosyal hayatınızda başarınızı bu kitapla yukarılara taşıyın, hikâyelerinizi etkili anlatın!