Başarılı Bir Depo Yönetim Sistemi (WMS) Kurulumunda Saha Çalışanlarının Gücü

Başarılı bir Depo Yönetim Sistemi (WMS) Kurulumu, deponuzun envanterinizi izleme

Başarılı bir Depo Yönetim Sistemi (WMS) Kurulumu, deponuzun envanterinizi izleme yeteneğinizi şirketinizin karlılığını ve müşterilerinizin memnuniyetini artırmanıza öncülük edecektir. Fakat bu sürecin başarılı bir şekilde çalışabilmesi için dikkat etmeniz gereken ön hazırlık süreçleri mevcuttur. Bu süreçler Değişim Yönetimi, Saha Çalışanlarının Sürece Dahil Edilmeleri ve Temel Eğitimlerle Desteklenmeleri, İç Departmanlar ile 360° Görüşmeler ve Yoğun Saha Gözlemleri ile Harmonize Edilmiş Mevcut Durum Analizlerini barındırmaktadır.

Değişim Yönetimi aslında organizasyonu iyileştirme hedefidir. Bu hedef içerisinde; maliyetleri azaltmak, gelirleri iyileştirmek, iş akışlarında yalınlaşmayı sağlamak, kurum içi iletişimin güçlenmesini ve çalışanların gelişimini sağlayarak, değişimi başarılı bir şekilde benimsemelerini sağlamak yer almaktadır. Değişim yönetiminde bireylerin değişime ne kadar açık olduğu, onlara nasıl rehberlik edileceği ve bu süreci nasıl benimseyecekleri doğru planlanarak aktarılmalıdır. Bireylerin motivasyon kaynakları doğru tespit edilmeli, gelişim alanlarına özel eğitimler proje bazlı olarak tasarlanıp sunulmalı, WMS Kurulumundaki başarı ve en kritik rolü üstlendikleri saha çalışanlarına güçlü bir şekilde hissettirilmelidir.  Değişim Yönetimi Süreci esnasında göz ardı edilen bazı hususlar söz konusudur. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde başarılı bir değişim yönetimi sürecinden bahsedilebilmektedir. Bunlardan bazıları;

  • Değişim hızı ve seviyesi doğru belirlenmeli. Radikal mi yoksa aşamalı bir değişim süreci mi? olacağı projenin başlangıcında doğru anlatılmalı
  • Proje takviminin saha gerçekleri ile paralel planlanmalı
  • Değişimin temelinde insanın olduğu unutulmamalı
  • Değişime kimin liderlik edeceği, sorumluluk ve görevler net olarak belirlenmeli
  • Takımın tamamının oyuna katılması sağlanmalı 
  • Uygun yazılımı anlamak kadar kullanıcıların da onu rahatça deneyimlemesi sağlanmalı
  • Kullanıcı dostu bir yazılım seçilmeli ve/veya tasarlanmalı 
  • Çalışanların sistemi özümsemesi / benimsemesi sağlanmalı
  • WMS bir sistemsel disiplin gerektirir. Kurulum öncesinde mutlaka fiziki alt yapının hazır olduğundan emin olunmalı
  • Değişim sonrasında, çalışanların işlerini kaybetme endişesi oluşmamasına dikkat edilmeli şeklindedir.

Böylesine kritik bir değişim sürecinde mutlaka geçmişte operasyonel saha tecrübesi ve WMS İmplemantasyon deneyimine sahip bir profesyonel destek alınması oldukça değerlidir. Bu tecrübeye sahip danışmanlık firması ile Başarılı Bir Depo Yönetim Sistemi (WMS) İmplementasyonu öncesinde işletmenin doğru adımları atabilmesi için arada köprü görevini başarıyla üstleniyor olması sağlanmalıdır. Başarılı Bir Depo Yönetim Sistemi (WMS) İmplementasyonu sürecinde seçeceğiniz profesyonel danışmanlık hizmeti sayesinde, analiz ve değişim yönetimi süreçlerinde sahip olunan tecrübe ve objektif bir bakış açısı ile sadece WMS implementasyon süreçlerin de değil, manuel yalınlaşma süreçlerinde de kazanımlar elde edileceği düşünülerek projenin toplam tedarik zinciri bakış açısı ile başarılı olması sağlanabilmektedir. 

İç Departmanlar ile 360° Görüşmeler ve Yoğun Saha Gözlemleri ile Harmonize Edilmiş Mevcut Durum Analizi’ndeise; sistemin doğru şekilde çalışabilir olması için harcanan zaman ve emek kısmını kapsamaktadır. Bu süreci doğru yönetebilmek için; hazırlanan proje planına sadık kalınması, çalışanların ihtiyaçlarının sahada kalite zaman ayırarak dinlenmesi, ERP sistemsel akışın gözlemlenmesi ile ihtiyaçların doğru belirlenmesi ve belirlenen ihtiyaçların doğru bir şekilde WMS firmasına aktarılması önemlilik arz etmektedir. Bilgi akışının doğru ve eksiksiz bir şekilde iletilmesi, entegre edilecek sistemden veya sistemlerden doğru veri çekimi ve çekilen verinin aktarımı da yine bu entegrasyon sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardandır. 

Veri entegrasyonu sonrasında ise dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan da bahsetmek gerekirse; test işlemlerini incelemek varsa hataların düzeltilmesi için aksiyonlar almak, veri aktarımının doğruluğundan emin olmak, kullanılacak donanım ve el terminallerinin, kullanılacak iletişim ağlarının testlerini gerçekleştirmek ve proje kapsamında yer alan paydaşlarınızla birlikte sistemin başarılı bir şekilde çalıştığından emin olmak şeklindedir. 

Depo yönetim sistemi (WMS), bir işletmenin tüm envanterini görünür kılan bir yazılım çözümüdür ve tedarik zinciri sipariş yönetimi operasyonlarını ham madde girişinden stok rafınıza, dağıtım merkezinizden, müşterinizin rafına kadar yönetir. Eğer Depo yönetim sistemi (WMS) kurulumunu doğru partner ve doğru uygulama ile yapar ve yönetirseniz yukarıda bahsettiğimiz risklerden minimum etkilenerek projeyi hayata geçirmeniz daha kolay ve hızlı olacaktır. Bu konuda doğru tedarikçi ve doğru yazılım çözümlerini seçmenizde ve uygulamanızda İNNOVA Kurumsal Eğitim ve Danışmanlıkolarak güçlü partnerlik yapımız sayesinde etkin bir hizmet sunmaktayız. Depo Yönetim Sistemi ile ilgili temel bilgilereDepo Yönetim Sistemi / Warehouse Management System (WMS) Yazılımları nedir, ne sağlar? konulu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Cemil ÇINAR – Kıdemli Tedarik Zinciri Danışmanı – İnnova Eğitim Kurucusu

Cemil Çınar:
Related Post